Hoe sociaal is een B&B?

Genietend van het ondergaande zonnetje in Andalusië denk ik terug aan een gesprek tussen 2 vriendinnen over groepsreizen. Vriendin A vertelt daarin dat haar ouders een groepsreis hebben geboekt, maar direct hebben aangegeven dat ze geen groepsmensen zijn en graag een aantal middagen en avonden met z’n tweeën op pad willen. Vriendin B vindt dit dus echt niet kunnen. “Als je een groepsreis boekt, moet je je wel bij de groep voegen. Stel je voor dat iedereen dat zou doen, dan is het toch geen groepsreis meer?” Hmm, interessante discussie.

Gezamenlijk ontbijten
De afgelopen dagen heb ik vaak aan dit gesprek teruggedacht. Samen met mijn man geniet ik van een heerlijk verblijf in een kleinschalige B&B in Andalusië. De B&B is luxe, er is een royaal zwembad, er staan mooie ligstoelen met rieten parasols en het uitzicht is in één woord adembenemend.

Als wij de 1e ochtend echter op ons gemak naar beneden lopen om te ontbijten, blijkt dat het de bedoeling is om ‘gezellig’ bij de andere gasten aan tafel te schuiven. Ongemakkelijk schuiven we aan en stellen ons aan hen voor. We hebben een conversatie over niets en ik vraag me toch echt af of dit de bedoeling is? Betekent kleinschalig ook meteen dat je je verplicht met de andere gasten bemoeit? Is dit ook zo’n groepsding waarbij je je bij de groep hoort te voegen?

Mijn man is zo lief om subtiel aan de eigenaren aan te geven dat wij in de ochtend graag iets meer privacy willen hebben. Dat wordt geaccepteerd, zij het schoorvoetend. En ik moet bekennen dat ik me daar als groentje* toch een beetje ongemakkelijk bij voel. Ik probeer me er niet aan te storen, het is ten slotte mijn vakantie!

Diner
Op onze laatste dag zien wij dat er ’s avonds een 3-gangen diner wordt voorbereid door de eigenaren. Of we ook gezellig aanschuiven? Ik laat me bijna verleiden door mijn schuldgevoel, maar mijn man heeft daar duidelijk minder last van en laat hen weten dat we onze laatste avond gezellig met z’n tweeën gaan dineren. Pfoe, het voelt als een lastige mededeling.

Terwijl ik op de kamer even van de koelte geniet, arriveren er nieuwe gasten (er zijn inmiddels 4 andere gasten). Als ik een uurtje later naar het zwembad loop, zeg ik ze keurig gedag. “Niets aan de hand,” denk ik nog. Maar als de dame van het stel een kwartiertje later op mij af komt om zich voor te stellen, vraag ik me toch echt af hoe sociaal je je in een kleine B&B dient op te stellen?

Als ik in dit type accommodatie geacht wordt me als ‘groepsreiziger’ te gedragen, kies ik volgend jaar weer lekker voor de anonimiteit in de massa ;-)!

Sandra

* Groen als een persoon die naar harmonie streeft en zeer gevoelig is voor non-verbale communicatie.

2 Comments Add yours

  1. Claudia says:

    Oei, wat zijn die ‘moet’-dingen toch vervelend, vooral aan het ontbijt ;-).

  2. Claudia says:

    Oei, wat zijn die ‘moet’-dingen toch vervelend, vooral aan het ontbijt. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s