Oman: schildpadden

In november bezochten wij Oman. Werkelijk een fantastisch land. En nu vond ik nog een paar mooie dagboekverhalen die ik graag deel!

Wat een waanzinnige ervaring: de bijna uitgestorven schildpad komt aan land om eieren te leggen. Ze zoekt een warme plek in het zand en graaft een kuil van maarliefst 1 meter diep. Ze gebruikt haar voor- en achterpoten een voor een. Als ze zich veilig voelt, begint ze met het leggen van haar eieren. Een zachte buitenkant, zo groot als een golfballetje. De een na de ander valt in de kuil. Wel 100 stuks. Wow, wat is dit een geweldig moment!

Schilpad bij Raz-al-Jinz

Ik zit achter de schildpad en zie de eieren een voor een in het gat verdwijnen. Als ze klaar is met leggen, wat al met al zo’n 15 minuten duurt, begint haar harde werk om het nest te bedekken en te verstoppen. Ruim 1 1/2 uur is zij daarmee bezig. Ze houdt slechts af en toe rust om even bij te komen. Met haar voorpoten gooit zij het zand naar achter, waar zij het met haar achterpoten aanduwt. Zo gaat ze door totdat ze 2 tot 4 meter verder is en een tweede gat heeft gegraven om de vijanden (voornamelijk vossen) te misleiden, zodat die niet weten in welk gat de eieren gelegd zijn.

Schildpad terug naar zee

Het is werkelijk de moeite van het wachten waard om haar terug te zien gaan naar die grote zee. Wat een waanzinnige ervaring om dit mee te mogen maken van zo dichtbij.

Sandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s