Boxo goes international (2/2)

Het vervolg van onze beursdeelname aan de Outdoor 2011 in Friedrichshafen.

Nog 3 dagen volop aan de slag. We hebben de 1e beursdag achter de rug en zitten samen een hapje te eten. Tijdens het diner zakt de moed me wel even in de schoenen. Je mag natuurlijk niet oordelen na 1 dag, maar vanzelf gaat het zeker niet. Twijfel slaat dan toe. Niet zozeer over de collectie of de stand, maar wel over de lange weg die we nog te gaan hebben om de collectie in de winkels en bij de consument te krijgen.

Sandra verwerkt alvast de klantinformatie

Na een wat onrustige nacht gaan we weer naar Friedrichshafen. We maken de snoepjes aan de folders vast en starten enthousiast. Het werkt! We spreken veel mensen, alleen al in de ochtend. Interessante contacten, mogelijke retailers, distributeurs en mensen die ons verder kunnen helpen met PR, of een van hun contacten. En ik kan nu melden dat dat al tot een prachtige publicatie in het bekende Outdoorblad Sport Partner heeft geleid!

Na weer 2 dagen met een grote glimlach voor de stand te hebben gestaan en ons verhaal te hebben gedeeld met vele voorbijgangers, zijn we aan het einde van deze 3e dag eigenlijk wel gaar. Vanavond is echter de Outdour Party van het evenement. Het is heerlijk zonnig, dus we ploffen lekker neer op een bankje in het zonnetje. Al snel belt een goede bekende om te horen waar we zijn. We nemen ons drankje me en schuiven bij hem aan de lange tafel, op zijn Duits! Als ik vertel hoe het is gaat en ik het jammer vind nog geen order te hebben geschreven, moet hij hard lachen. ‘Dat is echt een illusie, San, om de 1e keer meteen orders te schrijven.” Hmm, ergens is het een geruststelling, maar natuurlijk ook wel vreselijk jammer ;-).

Na een gezellige avond gaan we onze laatste beursdag tegemoet. Het wordt een suffe dag, want met de middag breken de eerste stands al af, terwijl de beurs officieel tot 17 uur duurt. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de animo en zeker niet voor ons humeur. Ik besluit alvast te beginnen met het verwerken van alle visitekaartjes in een handig systeem, zodat ik dat op kantoor direct kan opvolgen.

We hebben uiteindelijk nog een redelijke laatste dag en breken rond 16 uur onze eigen stand weer af. Wat een avontuur! Wat hebben we veel geleerd! Wat hebben we een goede contacten gelegd en wat zijn we gaar…

Op naar huis om alle informatie uit te werken, de geïnteresseerden te mailen en natuurlijk de 1e orders in ontvangst te nemen! En ook dat is inmiddels gelukt: een mooie order uit Koeweit nota bene! Dus Boxo really goes international.

Sandra

One Comment Add yours

  1. Leuk verhaal! Om in de Duitse bewoordingen te spreken,”Keulen en Aken is ook niet in 1 dag gebouwd”! Natuurlijk wil je snel distributie opbouwen. Vergeet niet dat het bouwen aan een merk een lange weg te gaan heeft. Belangrijk is om binnen je organisatie op korte termijn je salesapparaat op te starten. Het aanstellen van regionale (freelance)distriktmanagers die de verkooppunten bezoeken. Zij dienen een dealernetwerk van winkels op te bouwen. Denk hierbij aan filiaalbedrijven met meerdere vestigingen. Jiij bezoekt zelf de landelijke hoofdkantoren binnen branche – o.a. warenhuizen- waar je mooie producten ook thuis horen. Als je distributie op orde is kun je je storten op consumentenacties en doorverwijzen naar de verkoopadressen.
    Succes en het zal je zeker lukken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s