Heet, moe en kortaf

Niet bepaald de woorden die ik associeer met een heerlijke vakantie in Maleisië. Wel de woorden die ons typeren tijdens de 1e dagen van de reis. Midden in de nacht kijken we elkaar aan: klaar wakker. Dat noemen ze dus een jetlag. We liggen ruim 2 uur wakker voordat we de slaap weer te pakken krijgen. Omdat ik over een gave fietstocht heb gelezen, zitten we de volgende ochtend wel alweer vroeg aan het ontbijt. Ontbijt is in dit hotel overigens een groot woord, maar dat terzijde.

De fietstocht met Alias is geweldig. De gids super goed en enorm grappig. De groep Australische studenten bij wie we aansluiten erg aardig. We hebben een wereldochtend.

Onze gids, Alias

De lunch is mogelijk nog leuker. Een Indiaas restaurant waar je gewoon eet wat de pot schaft. De Indier legt twee bananenbladeren op onze tafel die wordt ‘volgestort’ met de heerlijkste curries, papadums, gekruide rijst en chapati’s. Er volgt een dienblad waarbij we kunnen kiezen uit gebakken vis, gekookt ei, gekruid lamsvlees, etc. Allemaal even lekker. Tot zover lukt het goed om te genieten, onszelf te verwonderen, te lachen en mee te maken.

In de auto slaat onze jetlag echter weer toe. Niet dat we spontaan in slaap vallen, maar de conversaties tussen ons zijn wat kort… Het is warm, we zijn moe van de fietstocht en moeten nog een aardig stuk rijden naar onze volgende bestemming. Als de navigatie ons vervolgens naar een compleet verkeerd adres leidt, wordt de sfeer er niet beter op. ‘Misschien moeten we hier rechtsaf?’ ‘Nee, joh, daar komen we net vandaan.’ ‘Nietes, we kwamen van daar.’ ….Vakantie, dat is toch genieten?

De weg kwijt
We vragen de weg. Na 2x checken en 1x dubbelchecken, maken we rechtsomkeer. We zitten nog ruim 20 km van Kuala Selangor af. Het begint al te schemeren. We hebben geen accommodatie gereserveerd. Voor het eerst tijdens mijn reizen, flitst het door mijn hoofd dat we weleens op de achterbank zouden kunnen belanden. En dan niet uit luxe 🙂 . We zeggen het allebei niet hardop.

Yes! Na drie kwartier rijden, zijn we op de juiste plaats van bestemming: het Firefly Resort Park. Klinkt goed, toch? Wij blij. Moe en voldaan stappen we uit de auto. Nu maar hopen dat ze nog een plekje voor ons hebben. Opgelucht haal ik adem als de dame achter de balie laat weten dat er nog een chalet vrij is. Dat is goed nieuws.

Wat er nu gebeurt, intrigeert mij. Mijn blijdschap van zoeven maakt plaats voor enorme teleurstelling als de dame ons het chalet laat zien. Het keurig omschreven chalet blijkt niet meer te zijn dan een vervallen houten hut op palen, waar al jaren niets meer aan is gedaan. De verf is jaren geleden al van de muur gebladderd. Maar dat is niet het ergste. Dat is de geur van motenballen die ons bij binnenkomst begroet. Ik word er bijna misselijk van.

“We nemen het,” hoor ik Jeroen zeggen. Natuurlijk, hij heeft gelijk. Het is laat, het is al donker en we zijn allebei moe. Iets anders zoeken, is helemaal geen optie. Sterker nog, we zijn hier naar toe gereden voor het zien van de vuurvliegjes en die zitten hier! En wat wil ik dan zeggen? Dat het niet goed genoeg is voor meneer en mevrouw Smit? Jezus, San, kom op. Grow up!

Gemoedstoestand
Een paar dagen later moet ik hard lachen om dit avontuur. De nacht in dat bed was rampzalig. De vuurvliegjes daarentegen geweldig, net levende kerstverlichting. Echt waanzinnig! En daar was het ons om te doen. Het leerde mij heel veel over de invloed van je gemoedstoestand. Als je moe bent, ziet de wereld er echt anders uit. Het is veel moeilijker om de humor van een situatie in te zien. Het is lastig om je mee te laten nemen door wat gebeurt. Je wilt vasthouden aan jouw ideaalbeeld en dat gaat niet. Genieten, je verwonderen en loslaten. Dat blijkt dan ineens een stuk lastiger.

Tip: Bouw de eerste dagen wat meer rust in. Zo kun je wennen aan het tijdsverschil, de temperatuur en aan het feit dat je vakantie hebt!

Heb je zelf een vergelijkbaar verhaal meegemaakt? Deel het met ons! Gedeelde smart is nog altijd halve smart ;-).

Sandra
http://www.boxo.nl

One Comment Add yours

  1. Josee says:

    Haha leuk San,
    Heb meteen ons reisschema voor de Laos/Cambodja trip aangepast..toch maar extra rustdagje bij de start en toch maar hotel reserveren..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s