Eigen kompas

Na een prima nacht en een heerlijk, uitgebreid ontbijt trekken we de wandelschoenen aan en gaan op pad. Route nr. 10 is volgens de locals een prachtige tocht en goed zelf te doen. Met de Lonely Planet (LP) in de hand, onze zonnebrillen op en voldoende water in onze rugzak lopen we richting het beginpunt. Althans, dat hopen we!

Doe het zelf-route
Ik weet niet wat ze met ‘goed zelf te doen’ bedoelen, want er staat echt nergens een aanwijzing waar we iets mee kunnen…. Hmmm, als het vinden van het beginpunt als zo’n uitdaging is, belooft dat nog wat voor de rest van de tocht.

Verrassend genoeg bereiken we toch nog vrij snel het dorpje waar de Orang Asli wonen, de aboriginals van Maleisië. Ze wonen in houten huisjes tegen de bergwand aan. We doen een aantal verwoede pogingen om de weg naar het startpunt van de route te vragen. In eerste instantie lijken we niet veel verder te komen, maar hoger op de berg lijken we het startpunt te hebben gevonden. Nouja, startpunt… Het is een soort van doorgang het dichtbeboste woud in. Ben benieuwd waar dit toe leidt!

Ongedierte
De tekening in de LP biedt weinig houvast, dus we lopen redelijk op gevoel. Ik zeg niets, maar loop niet heel ontspannen omdat ik vrees voor enge spinnen, slangen of ander ongedierte als we ons weer eens door de dichte begroeiing heen wurmen. Vandaag blijken de ‘genietmomentjes’ weer best hard werken te zijn. Naast het idee van enge beesten, vind ik het maar niks dat we geen idee hebben of we de goede route lopen. Ik begin me al af te vragen of we de weg terug (als we uiteindelijk toch zouden besluiten terug te gaan) überhaupt nog kunnen vinden… Heel ontspannen deze ‘do-it-yourself-wandeling’ 😉 .

Na een uur lopen krijg ik gelukkig de smaak te pakken. We hebben het gevoel dat we de route redelijk volgen en het overeen lijkt te komen met de tekening in de LP. Ik begin zelfs te genieten van de prachtig groene omgeving en de schitterende vergezichten die we zo nu en dan zien.

Aanwijzing
Na 1,5 uur lopen komen we op een kruising een echte aanwijzing tegen: een bord met daarop Route 10 en Route 11. Jippie, we zitten echt goed; wij volgen route 10! Maar welke kant moeten we nu op? Het bordje staat zo los op zijn paaltje dat je het bord naar rechts en links kunt duwen. Hoe hoort ‘ie echt? En moeten we nu dus links of toch rechtdoor? Geweldig dit! Ik kan er wel om lachen. We besluiten rechtdoor te gaan.

Het wordt helaas wel steeds bewolkter en nog geen 5 minuten later begint het echt te regenen. Jammer, maar het past eigenlijk wel bij de omgeving. Het voelt tenslotte toch een beetje regenwoud-achtig! Ik moet hard lachen als ik Jeroen even later met zijn parapluutje door de jungle zie lopen. Briljant! Wie verzint dat? Een paraplu in de jungle. Ik wou dat ik er een foto van gemaakt had! Niet dat mijn poncho veel beter is: het houdt de regen weliswaar tegen, maar ik begin des te meer te zweten….

Na 20 minuten komen we de volgende aanwijzing tegen en zien we dat we op de goede weg zitten. Dat is fijn. De ondergrond begint wel steeds drassiger te worden, waardoor de kans op uitglijden steeds aannemelijker wordt…. Voorzichtig banen we ons een weg over de omgevallen boomstammen en de smalle paadjes die naar het dorp toe leiden.

Na 3 uur kijken we elkaar moe maar voldaan aan: we hebben de route volbracht. We zijn lekker in beweging geweest en een goede Indiase lunch gaat er wel in!

Tip: Neem voldoende water en iets (energierijks) te eten mee om jezelf een beetje op te peppen als de wandeling onverwachts langer duurt dan gepland.

Tip: Neem (2) pleisters mee in je portemonnee tegen blaren (het liefst die van Compeed). Zeker als je in de winter naar een zomerse bestemming reist en je je zomergympjes al een tijd niet gedragen hebt!

Tip: Reis je in de moessontijd? Neem een poncho (of een paraplu 😉 ) mee. In landen met veel regen kun je bij de lokale supermarkt vaak voor weinig geld een weggooi-poncho kopen.

Sandra (Boxo)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s