Sprookjesachtige taferelen in Jordanie

Stipt half negen staan wij bij de ingang. Klaar voor een adembenemende avond. Onze verwachtingen zijn hoog, maar worden meer dan waargemaakt. Alleen al de weg naar de Siq toe, de smalle kloof die de weg vormt naar de verborgen stad, is ongelooflijk mooi. Het licht van de bijna volle maan maakt van de omgeving een groot sprookje. We weten niet waar we kijken moeten, zo indrukwekkend is het landschap in dit licht. De honderden kaarsjes langs de kant van de weg geven het geheel een duizend-en-een-nacht sfeer.

De weg richting de Siq
De weg richting de Siq

Als we na 700 meter bij de Siq aankomen, zijn we geneigd nog harder te gaan lopen. Onze nieuwsgierigheid naar de schatkamer wordt met de pas groter. Als dit al zo onwaarschijnlijk mooi is, hoe zal de beroemde schatkamer, Al-Khazneh, er dan uitzien met al die kaarsjes ervoor? We hebben geen idee hoe lang 1,2 km is en na elke bocht groeit onze nieuwsgierigheid. Wat is dit waanzinnig, zeg! Elke 7 meter staat er een kaarsje in een bruin zakje met zand. Het oranjekleurige licht van de kaarsjes tezamen met het maanlicht vormen een betoverend geheel.

Na 25 minuten bereiken wij het smalle gedeelte van de kloof, waarachter de beroemde schatkamer ligt. En dan zien wij het met eigen ogen: honderden kaarsjes die tezamen met de maan de metershoge schatkamer verlichten. De flitsen van de fotocamera’s verraden stukje bij beetje iets van haar schoonheid. Wat is dit indrukwekkend! Wat is dit waanzinnig om mee te maken. Zo sprookjesachtig mooi dat ik er stil van word.

Schatkamer Treasury

We worden verzocht te gaan zitten. Als alle 200 mensen er zijn, starten de lokale muzikanten met een optreden en krijgen we een klein bekertje thee aangeboden. De wind giert om ons heen, maar we genieten met volle teugen en zijn blij met onze laagjes kleding. Na twee optredens maken we ons los uit deze magische omgeving om op ons gemak en in alle stilte terug te lopen door de Siq, opnieuw genietend van deze prachtige omgeving. Ongelooflijk, wat een fantastische avond! Moe en helemaal voldaan rollen wij een uur later ons bedje in.

Sandra

Tips:

 • Het hotel Petra Guest House (behorend bij Crowne Plaza) is een aanrader. Het ligt, net als de verborgen stad, in en op een uitgehakte rots, heeft een prachtig, sfeervol terras en ligt op slechts 10 meter afstand van de ingang naar Petra.
 • Lokale gerechten eten bij het restaurantje dat hoort bij Hill Top Hotel is een aanrader. Zeer goede keuken en sfeervolle aankleding, iets wat je in de andere tentjes vlakbij de ingang naar Petra niet ziet. Dit restaurantje ligt achter het hotel en kun je via de zijstraat makkelijk bereiken. Probeer zeker de gallayah en “upside down”.
 • Natuurlijk Petra by night. Honderden kaarsjes verlichten de weg naar de schatkamer. Alleen op maandag-, woensdag- en vrijdagavond om 20.30 uur. Kosten: JOD 12.
 • Bekijk in Petra ook absoluut de ‘Monastry’. Het is een pittige klim met 800 traptreden, maar het is de moeite waard. Drink daar, bij de Monastry een vers vruchtensapje en geniet van het adembenemende uitzicht!

4 Comments Add yours

 1. Samantha Wulf says:

  Mooi verwoord Sandra! Wij hebben het precies zo ervaren; sprookjesachtig en met geen pen te beschrijven. Mooie herinneringen komen weer naar boven šŸ˜‰

 2. Sandra Smit says:

  Leuk dat je reageert, Samantha! Ja, wat een waanzinnige avond was dat, zeg!

  1. Samantha Wulf says:

   Waanzinnig he?! Geen foto of verhaal komt in de buurt van de IRL beleving. Zooooooooooooo mooi. En dan die muziek, verhalen en gastvrijheid dus zelfs dan een kopje thee.

 3. Josee says:

  Mooi gezegd;-)

  Met vriendelijke groet/Cordialement HET FRANKRIJK HUIS/HFH

  Josee Schouten Directeur

  Rijksstraatweg 95 | 2024 DB Haarlem | Pays Bas | T. +31 (0)23 551 22 95 | E. josee@frankrijkhuis.nl W. http://www.frankrijkhuis.nl Twitter @joseeschouten

  Op 29 apr. 2013, om 13:08 heeft Boxoworld het volgende geschreven:

  > >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s